Visit Us

Visit - Singapore Chinese Cultural Centre

Located within the bustling Central Business District along Shenton Way with the Marina Bay skyline as a backdrop, the 11-storey Centre is just a stone’s throw away from the home of the Singapore Chinese Orchestra — the iconic Singapore Conference Hall (SCH). Together with the SCH, it forms the cultural heart of the Chinese Singaporean community. The design of the Centre was developed by DP Architects Pte Ltd to be a contemporary expression of traditional Chinese architecture.

Chinese architecture emphasises a three-tier hierarchical division — every building has a base that elevates the building and connects to the ground, a body that houses the functions, and a crown that shelters the building and connects with the sky. The SCCC also adopts this three-tier division, with a two-storey ‘urban living room’ as the base that connects to the city, a podium body from the third to the sixth storey to house its facilities and carpark, and a glass-box crown where cultural performances and activities are celebrated.

The influence of Chinese decorative elements

The architectural expression of SCCC also takes its cue from traditional Chinese landscape painting and garden design, playing with composition, texture, decoration, and symbolism in different areas of the building.

For instance, the architects installed entrance portal frames, resembling Chinese doorways, to spatially divide the drop-off from the building spaces. Chinese decorative elements such as the capping (瓦当), ceiling, and panels also add their imprint on the overall design. Inspired by the aesthetics of Chinese-style gardens, the rooftop space has incorporated moon-gates and micro-landscapes. Using a neutral grey tone as its base colour, the architects incorporated finishes of light grey granite, soft grey carpeting, and dashes of gold and red. The colours were carefully selected to give a hint of traditional Chinese architecture while retaining its contemporary look.

Visit

Visitor Guide

Visitor Guide

Chinese Singaporean arts and cultural exhibits housed within a contemporary expression of traditional Chinese architecture

Designed by DP Architects Pte Ltd, the 11-storey building reflects the Centre’s position as a hub for the preservation and furthering of Chinese Singaporean culture and tradition. The Centre’s modern facade and interior draws from conventional Chinese landscape painting and garden design. Structurally, the building is modelled after the traditional three-tier hierarchical building division—it has an ‘urban living room’ base, a body where its facilities and carpark are housed; and a glass-box crown to connect the building with the sky. Dashes of gold and red accent the neutral tone of the interior, marrying minimalist palettes with traditional Chinese design colour choices. Portal frames resembling Chinese doorways were installed to fulfil spatial separation requirements, and Chinese decorative elements such as the capping (瓦当), ceiling, and panels serve as final touches to the overall design.  Within the Centre, there are several spaces available to hold arts and cultural activities as well as offer venues for hire. Find out how you can host your next event at the SCCC.

Getting Here & Parking

Make Your Way to SCCC

Singapore Chinese Cultural Centre

1 Straits Boulevard, Singapore 018906

Parking Promotions

Enjoy our lunchtime parking promotion at 50% off our parking rates*! *$2.25 per 30 mins block.

Looking for season parking spaces in the CBD? Click here to find out more about our promotional season parking rates!

parking-promo

Visitor Information

SCCC is SG Clean certified.

sg clean

Having met the sanitation and hygiene checklist for arts and cultural premises, SCCC has been awarded the SG Clean quality mark. This shows our commitment to uphold high standards of sanitation and environmental public hygiene to minimise the spread of diseases. In addition to government guidelines, SCCC has introduced the following additional measures:

lng_7728-1536x1025-1
  • Automatic sanitiser dispensers in all lift lobbies
  • Tea tree oil extract compound is installed in air-conditioning ducts to prevent build-up of bacteria and mould and mitigate virus reproduction
  • Monitoring of potential high traffic density areas using WiFi and CCTV analytics for smart and efficient facilities and manpower management
  • Seat sanitisers provided in every cubicle in the toilets
  • Urinal deodoriser with anti-bacteria agent

We will continue to ensure that SCCC remains a clean place for all.

Advisory on COVID-19 (CORONAVIRUS DISEASE 2019)

We are closely monitoring the evolving COVID-19 (Coronavirus Disease 2019) situation to safeguard staff, tenants, arts and cultural partners and visitors at the Centre.

Visitors are required to do their SafeEntry check-in using the TraceTogether App or TraceTogether token. For more details on SafeEntry, view here.

Interested hirers or partners may contact us at [email protected] or call 6812 7222.

Our SINGAPO人 exhibition is open from 2 pm to 8 pm (Mon) and 10 am to 8 pm (Tue to Sun). Admission is free. All users and visitors to our premises will need to adhere to safe management measures.

Meanwhile, do stay connected with us via Facebook or Instagram. For latest updates on the COVID-19, please check MOH’s website at http://www.moh.gov.sg/covid-19, or sign up for the Gov.sg WhatsApp channel (www.go.gov.sg/whatsapp).

img-clean

Location

Singapore Chinese Cultural Centre 1 Straits Boulevard, Singapore 018906

Green Mark Platinum Certification

The SCCC Building has been awarded the BCA Green Mark Platinum Certification. This shows our commitment to the environment through our building’s sustainable design and best practices in construction and operations.

img-gmp

ENERGY EFFICIENCY

  • Demand-controlled lighting systems
  • Efficient air-con systems
  • Modern architectural design to promote natural light usage
  • Escalators with auto-sensing variable speed features
  • Chilled water supply from the District Cooling System

WATER EFFICIENCY

  • ‘Excellent’ Rating under the Water Efficiency Labelling Scheme (WELS)
  •  Auto-sensor taps in toilet wash basins
img-gmp